Mondhatom, hogy ez az egyik nagy kedvencünk, ami a hagyományos kelt tésztákat illeti! Szinte ezzel nőtem fel, nagyobb ünnepekkor, lakodalmakra, keresztelőre mindig készült ilyen nálunk.
Legtöbbször kemencében sütötték, ha lehetőség volt rá, fekete lemezből készült tepsiben, aminek az átmerője 32-34 cm körül van, szinte tepsinként változó a méret. Nekem 2 db ilyen tepsim van, de mivel dupla adag készült, így a pizza sütő tepsimet is elő kellett vennem, abba tettem sütőpapírt és úgy sütöttem készre, az is nagyon jól működött
A recept 2 túrós lepényhez való mennyiség (32 cm átmérőjű tepsihez) , egyet nem érdemes sütni, mert gyorsan fogy ...
A tészta: 50 dkg finomliszt
250 ml langyos tej
3 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
1 mokkás kanálnyi só
1 nagyobb tojás (L vagy XL)
8 dkg olvasztott vaj
4 dkg étolaj
Túró töltelék:
1 kg tehéntúró
1 citrom reszelt héja
2 csg. vaníliás cukor
2 db tojás
2-3 evőkanál búzadara
20 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
csipetnyi só
mazsola, aki szereti
Kenéshez 1 kisebb tojás, zsír és liszt
1. A lisztet átszitálom, a tejet langyosra melegítem, a liszt közepébe mélyedést csinálok, abba öntöm a tejet, belemorzsolom az élesztőt és a cukrot is hozzáadom, hagyom 5-10 percig felfutni, jöhet bele a tojás és a só, így összeállítom a tésztát, és ekkor tetszem hozzá az olvasztott vajat és az étolajat, aztán jó alaposan kidagasztom a tésztát, majd hagyom duplájára kelni.
2. Ketté osztom a tésztát, ami kb. 50 dkg-s lesz és köralakúra elnyújtom, a kizsírozott, kilisztezett tepsibe teszem az elnyújtott tésztát, és szépen beleigazítom, hogy szép formája legyen, majd hagyom így kb. 20-30 percig kelni, a szélét megkenem tojással, és a közepét is egy kicsit, hogy jobban odatapadjon a túró.
3. A sütőt előmelegítem 200-210 fokra, mire a túró rákerül, addig felmelegszik a sütő is.
4. Közben elkészítem a túrót is, a hozzávalókat alaposan összekeverem, ha esetleg a túró nagyon darabos, akkor villával egy kicsit össze szoktam törni. A tölteléket is két felé osztom, és elegyengetem a kelt tészta tetején, aki szereti a mazsolát azt is tehet bele ízlés szerint. Lehet a túróba is keverni vagy a tetején szépen elosztani.
5. 20-25 perc alatt készre sütöm, kicsit várok (2-3 percet) és kiemelem egy nagy kés vagy valamilyen fordító lapát segítségével a készre sült lepényt egy rácsra, azon hagyom kihűlni, így nem "izzad" be az alja.
Langyosra hűtve már szeletelhető, ilyenkor a legfinomabb, de természetesen teljesen kihűlve is isteni finom.
Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat kíván!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése